Allt du behöver veta om välfärdsbredband
1 Mars 2021

Allt du behöver veta om välfärdsbredband

Kategori:Information

Sveriges bredbandsmål för 2025 innebär att 98 % av alla hushåll och företag ska ha tillgång till 1 Gbit/s eller fiber i absoluta närheten. Fiberutbyggnaden har varit en framgång och sedan 2018 har nästan alla tillkomna hushåll i statistiken tillgång till just fiber med långt högre kapacitet för hastighet än vad vi haft innan.

Vad kan vi då använda denna uppkoppling till? Förutom att se på ännu mer streamad TV, surfa supersnabbt, koppla upp fler mobila enheter och låta i stort sett allt i våra hem vara uppkopplat utan att hastigheten sätter gränser? Jo, digitala omsorgstjänster eller välfärdstjänster som det också kallas.

Digitala omsorgstjänster är beroende av en stabil bredbandsinfrastruktur
Att använda den investering det innebär att bygga fiber till att utveckla den digitala omsorgen är något som flera kommuner redan arbetar med. Med rätt tekniska förutsättningar kan delar av verksamheten styra om till ett mer digitalt arbete och låta händer finnas där händer behövs. 

Exempel på hur det kan fungera är att låta nattlig tillsyn hanteras av tillsynskamera istället för att hemtjänstpersonal ska åka hem till och gå in i brukarens sovrum under natten. Det frigör resurser som kan nyttja den vakna tiden under dagen åt mer kvalitativa insatser som gynnar brukaren långt mer. En annan uppskattad tjänst är sensorer som registrerar och larmar om en fallolycka är framme och brandsäkrar genom att stänga av elektronik som kaffebryggare och strykjärn. Att kunna välja digitala insatser som brukare ger dessutom en ökad självständighet utan att göra avkall på känslan av trygghet. 

Välfärdsbredband - en trygg och stabil uppkoppling
För att kunna komplettera befintlig omsorg med digitala omsorgstjänster, måste vi kunna lita på tekniken som gör det möjligt. Tjänsterna bärs fram över välfärdsbredband genom det lokala stadsnätet som i princip alltid består av fiber och garanterar en stabil och säker uppkoppling som är dedikerad dina omsorgstjänster. Du behöver inte ha bredband sedan tidigare men om du har det så är välfärdsbredbandet en separat anslutning som aldrig störs av hur det vanliga bredbandet belastas med trafik. 

Startpaket där välfärdsbredband ingår
I alla startpaket på Omsorgsportalen ingår en gateway, som är hjärtat i dina digitala omsorgstjänster, tillsammans med välfärdsbredband som är förutsättningen för en säker uppkoppling. Det är din gateway som kopplas till bredbandsuttaget i väggen och på så vis ansluter till välfärdsbredbandet. När gatewayen är ansluten ser den till att de tjänster och sensorer du använder pratar med varandra och att eventuella larm går till larmcentral, hemtjänst, anhörig eller granne beroende på vad du har valt. Om din adress är sökbar på omsorgsportalen.se innebär det att vi kan nå dig med välfärdsbredband och du kan nyttja tjänsterna på ett tryggt sätt. 

Oavsett hur stort omsorgsbehov du har, från påminnelsestöd till tjänster som trygghetslarm kopplade till larmcentral vid eventuell olycka, så finns det något för alla på omsorgsportalen.se. Välkommen!